km/óra
  2020.07.13., hétfő  •  Jenő napja
A Jóisten a tenyerén tartja: beszélgetés Vlahovics Edittel

A Jóisten a tenyerén tartja: beszélgetés Vlahovics Edittel

Sokunk nagy kedvence Vlahovics Edit, a Weöres Sándor Színház egyik alapítója. Aase-díjas, Holdbeli Csónakos Díjas. Most éppen Kamillaként elementáris a Liliomfiban. A legendás Dajka Margit (1907-1986), aki a híres Liliomfi-film (1954) Kamillája volt, boldog megelégedéssel szemlélheti odafentről.

 – Nagyon szeretem Kamillát. De még sokkal magától értetődőbbnek kell lennie. Mohácsi János rendezőnél úgy az ötödik-hatodik előadás környékén kezdünk el felszabadultak lenni. Az arányokat még nem mindig érzem tökéletesen a tragikuma és a komikuma között. Hiszen azért a Liliomfi vígjáték. 
Érdekes a Jánossal való munka. Egyrészt kérlelhetetlen, másrészt meg annyi szeretet van benne felénk! Hozzám nagyon közel áll az a színház, amit ő csinál. 

Csodálatos rendezőkkel találkozunk, Alföldi Róbert, Mohácsi János, Zsótér Sándor… Legalább ilyen ritka, különleges adomány, hogy igazi játékostársakkal vagyunk itt együtt.  Működik az a természetesség, az a fajta bátorság, hogy itt a próbákon merünk egymás előtt akár rosszak is lenni. Tehát nem kell mindig álarcban, sebezhetetlennek mutatkozni. Ezt is nagyon szeretem. A legmeghatározóbb élményem pedig, bárhogy hozza is a sors, az most már mindig ide fog kötni, hogy én itt öregedtem meg. Köszönöm a tiltakozást! De tényleg így van: amikor idejöttem, negyvenhét-negyvennyolc éves voltam, most meg ötvenkilenc vagyok. Ez már egy másik életszakasz. Otthonos érzés, hogy például Ősze Feri bácsi (a WSSZ portása – szp) számára, aki másokkal együtt azóta ismer, az is vagyok, aki anno, meg az is, aki most. Miközben történt egy fontos fordulópont. 

Barátságokban, kapcsolatokban kohéziós erő tud lenni, szerintem, hogy tanúk voltunk. Tanúi voltunk egymás élethelyzeteinek; tudom, milyen voltál akkor. 
Döme/Dömötör Balázs rendező édesapja, Dömötör István – aki elnökségi tag az Aranykorúak Sport Egyesületében, amelynek elképesztően helyes a tagsága – és köztem, amikor Szombathelyre érkeztem, például még generációs különbség volt. Ma meg már nincs. Barátkozom ezzel az új arccal, új állaggal, ami vagyok. Nincs tőle rossz kedvem, sőt! Csak még ismeretlen. Olyasmi, mint a kamaszkor, csak a fordítottja. Ugyanolyan alapvető változásnak élem meg. Még keresgélek: hogy van ez? Nem félelemmel, nem aggodalommal. Hanem csak kíváncsi vagyok. Kicsit még ismeretlen terep. Kaland. 

 

De hiszen eddigi élete is tele van kalandokkal. Nyolc helyen járt általános iskolába; budapesti gyerekként zalai faluban, Nagykapornakon töltötte a nyarakat. A legnagyobbaktól tanulhatta a színészetet: Major Tamás, Székely Gábor, Zsámbéki Gábor, Szabó István, Montágh Imre. A budapesti Katona József Színházban gyakornokoskodott. Jött Szolnok, Nyíregyháza, majd nyolc hónap kalandozás Amerikában. Szerelmek. Édesanya lett. Kecskemét… Nálunk ért nagy színésznővé! 

 

–  Nekem a szakmámban rettenetesen nagy szerencsém volt. Mindig nagyszerű csapatokba, izgalmas világba kerültem. Lendületes, boldog időszakokat élhetek meg mindmáig. Persze az én életemben is voltak nehéz, sőt nagyon nehéz helyzetek.  És, mégis, valahogy azt tapasztaltam – bár nem vagyok vallásos, de valahogy mégis azt éltem meg –, amikor a legkilátástalanabb helyzetekben ott álltam a szakadék szélén, s csak úgy elléptem, akkor a Jóisten odatartotta a tenyerét. 
 

Szöveg: Szenkovits Péter
Fotó: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 29. évfolyam 27. szám - 2020.07.10.
Savaria Fórum 29. évfolyam 27. szám - 2020.07.10.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Ausztria szigorítja az ellenőrzést a magyar határon
Ausztria megkettőzi az ellenőrzést a keleti határokon, a Szlovéniából és Magyarországról érkezők között kiemelt figyelmet fordítanak majd a Balkánról érkezőkre és a buszokra - jelentette be szerdán Sebastian Kurz osztrák kancellár.
Ausztria: egy 50 éves magyar nő is meghalt a Medve-szurdokban történt sziklaomlásban
Két ember halálát, köztük egy 50 éves magyar asszonyét okozta egy sziklaomlás a steiermarki Medve-szurdokban (Bärenschützklamm). Kilenc további ember sérült meg - egyikük súlyosan, írják osztrák hírportálok. 
Szlovén járványügyi szakember a szigorítások újbóli bevezetését sürgeti a határokon
A szigorú intézkedések újbóli bevezetését sürgette a határokon az új koronavírussal fertőzöttek számának növekedése miatt Bojana Beovic, a szlovén kormány koronavírus-járvánnyal foglakozó szakbizottságának vezetője - írta a helyi sajtó szerdán.
Az EU 14 ország számára nyitja meg külső határait
Tizennégy ország állampolgárai számára szünteti meg a koronavírus-járvány miatt bevezetett beutazási korlátozásokat - meghatározott feltételek függvényében - július 1-től az Európai Unió.
Visszaállítják az ellenőrzést a szlovák–magyar határon
A szlovák rendőrség egy napra, péntek délután három órától szombat délután három óráig visszaállítja az ellenőrzést a szárazföldi határokon, hogy kiszűrje a koronavírussal fertőzötteket, és ellenőrizze azokat a beutazókat, akik a járvány terjedése szempontjából kockázatos európai uniós országokból érkeznek - jelentette pénteken a szlovák rádió.
legfrissebbek
MSZP: a kormány tegye ingyenessé a vízparti strandokat!
Az MSZP felszólítja a kormányt, hogy az idei nyári szezonra tegye ingyenessé az ország vízpartjainak fizetős strandjait - mondta az ellenzéki párt budapesti elnöke vasárnap, a Facebookon közvetített sajtótájékoztatón.
Lewis Hamilton győzelmét hozta az első Stájer Nagydíj
A brit hatszoros világbajnok magabiztos győzelmet aratott Spielbergben, a két Ferrari már az első körben elszállt. A száguldó cirkusz jövő héten a Hungaroringre látogat.
Hatalmas tömegbukás a Balaton-felvidéki kerékpárversenyen, többen is súlyosan megsérültek
Az egyik résztvevő, Szilasi László azt mondta, szerinte az utóbbi húsz év legnagyobb biciklis versenybalesete, ami Magyarországon történt.
Ferenc pápa fájdalmát fejezte ki a Hagia Szofia bazilika mecsetté nyilvánítása miatt
Mélységes fájdalmát fejezte ki Ferenc pápa az isztambuli Hagia Sophia bazilika mecsetté nyilvánítása miatt vasárnap délben a Szent Péter téren mondott beszédében.
Alfa hajtott Opel elé, a saját fogát rúgta ki a vétlen autó utasa
Arcsérülést szenvedett egy fiatalember a szombathelyi Bartók Béla körút és Akacs Mihály utca kereszteződésében, ahol egy Alfa Romeo sofőrje nem vette észre a védett úton érkező Opelt.