km/óra
  2020.07.04., szombat  •  Ulrik napja
A koronavírus-járvány miatt sem maradhat el a kisgyermekek korai fejlesztése

A koronavírus-járvány miatt sem maradhat el a kisgyermekek korai fejlesztése

A járvány miatt bezárt a Pedagógiai Szakszolgálat. A kisgyermekek korai fejlesztése azonban nem maradhat el: a születési sérüléssel, krónikus betegséggel küzdő vagy megkésett fejlődésű gyermekeknek ebben a rendkívüli helyzetben is szükségük van a rendszeres terápiára, amit most a szülőknek kell vállalni. A gyógytornászok, konduktorok és gyógypedagógusok most is rendszeres kapcsolatot tartanak a családokkal - az internet segítségével.

 

Németh-Poór Petra gyógytornász elmondja, hogy a videócsetelés kevesebb szülő választotta, inkább az a gyakori, hogy küldenek videót arról, hogyan gyakorolnak, illetve ő is elküldi az általa készített videókat, az alapján tornáznak a szülők. Végül visszaküldik a videót, ő elemzi, korrigálja a hibákat, és újabb gyakorlatokat küld. 


Petra saját maga készített videókat: egy mackó segítségével mutatja be a szakszerű mozdulatokat, amelyeket a szülőknek meg kell tanulniuk. Tapasztalatai szerint a legtöbben komolyan veszik a fejlesztő feladatokat, ezek egy részét a korábbi terápiás foglalkozásokon már megfigyelhették, és otthon is gyakorolták. Hasonló módszereket alkalmaznak azoknál a 3 évesnél kisebb gyermekeknél is, akiknek idegrendszeri éretlenség, értelmi fejlődésbeli elmaradás vagy hallás-, látássérülés miatt van szükségük fejlesztésre. Rendszeres tanácsadással segítik át a szülőket a nehézségeken, ezen túl pedig hetente új, személyre szabott feladatsorokat állítanak össze és osztanak meg a családokkal. Mindezt úgy, hogy a gyakorlatok otthoni körülmények között is elvégezhetők legyenek, ahol nem állnak rendelkezésre a szakszolgálat speciális eszközei. 


Vajdáné Kondor Csilla konduktor, gyógypedagógus szerint a speciális eszközök legtöbbje minden otthoni alapanyagokból pótolható. Természetesen igyekeznek a feladatadások során hangsúlyt fektetni arra, hogy akár a saját háztartásunkat végiggondolva olyan eszközöket válasszanak, amik feltehetőleg a gyerekek háztartásban is jelen vannak. 


A személyes kapcsolat hiánya miatt nagyobb teher és felelősség hárul most a családokra, de a fejlesztő szakemberek feladata is jóval több lett: 20-30 vagy még több családdal tartanak kapcsolatot úgy, hogy az a szülők napirendjébe is beilleszthető legyen. A nehéz körülmények ellenére úgy vélik: rendszeres és pontos gyakorlással nemcsak a szinten tartás, de a fejlődés is elérhető a legtöbb kisgyermeknél.  

Savaria Fórum 29. évfolyam 25. szám - 2020.06.26.
Savaria Fórum 29. évfolyam 25. szám - 2020.06.26.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Hétfői hidegfront: zivatarok, eső itthon - jég, özönvíz Ausztriában
Hétfő kora délután megérkezett Nyugat-Magyarországra a hidegfront, Szombathely környékére zivatart és szélvihart nem, csak áztató esőt hozott - ezzel együtt az országban számos helyen pattantak ki viharok A szomszédos Ausztriában nem minden régió volt ilyen szerencsés, a déli területeken jég is esett. 
Szombathelyi egészségügyben dolgozók kaptak jutalmat
Pénzjutalomban részesítette Szombathely MJV Önkormányzata azon egészségügyi területen dolgozó, a szombathelyi önkormányzat alkalmazásában álló munkatársakat, akik nem részesülhettek a kormány által ígért, az egészségügyi dolgozóknak adott egyszeri juttatásból, olvasható a város honlapján.
Egészségügyi dolgozókat díjaztak a Semmelweis-napi ünnepségen
Az idei évben a Semmelweis-napi díjátadó ünnepséget rendhagyó módon szűkebb körben és fogadás nélkül szervezték meg a Városházán. S bár a Semmelweis-ünnep az egészségügyi dolgozók ünnepe, de ahogy ők fogalmaztak, nemcsak róluk szól. Hanem azokról is, akiknek jelentős szerepük volt abban, hogy fizikai és mentális sérülés nélkül, egészségesen vészelték át az elmúlt járványidőszakot.
Ausztria utazási figyelmeztetést adott ki a Nyugat-Balkán országaira
Ausztria utazási figyelmeztetést adott ki a Nyugat-Balkán hat országára: Szerbiára, Montenegróra, Bosznia-Hercegovinára, Észak-Macedóniára, Albániára és Koszovóra az új típusú koronavírus-járvány miatt - jelentette be Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter szerdán.
Aggasztó tendenciát mutat a járványhelyzet alakulása Ausztriában
Aggasztó tendenciát mutat a koronavírus-járvány alakulása Ausztriában, az utóbbi héten 343 ember fertőződött meg az egészségügyi minisztérium hétfői jelentése szerint.
legfrissebbek
Már lehet szavazni az Év Fája verseny döntőseire, egy szombathelyi platán is ringbe szállt
Tíz fa jutott a döntőbe abból a 38-ból, amelyet az ország minden részéről neveztek az idei Év Fája versenybe. A 2020-as év nyertese indulhat a februári európai versenyen – olvasható az Ökotárs Alapítvány honlapján. Az első 10 között egy különleges szombathelyi platán is szerepel.
Átadták Kőszeg felújított piacterét
Átadták szombaton délelőtt Kőszeg város felújított piacterét, amely a "Városmajor környezettudatos rehabilitációja" elnevezésű több mint 443 millió forint értékű projekt részeként a Terület- és településfejlesztési operatív program (Top) keretében uniós, hazai és önkormányzati forrás felhasználásával valósult meg.
Hatalmas esőzés bénította meg Japánt, mindent elmosott a víz
Tucatnyian eltűntek Japán déli részén szombaton a heves esőzések okozta földcsuszamlások és árvizek következtében, sokan a háztetőkön várták a mentőket.
A vasút melletti játék veszélyeire figyelmeztet a MÁV
A vasút melletti, töltéseken, álló szerelvényeken történő játék veszélyeire figyelmeztet a MÁV.
Meghalt egy beteg, kettővel nőtt az igazolt fertőzöttek száma Magyarországon
Elhunyt egy krónikus beteg, és kettővel, 4174-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu szombaton.