km/óra
  2020.05.31., vasárnap  •  Angéla, Petronella napja
A felelős állattartás jegyében rendeztek kutyás napot Szombathelyen

A felelős állattartás jegyében rendeztek kutyás napot Szombathelyen

Rengetegen voltak kíváncsiak a hétvégén első alkalommal megrendezett Kutyajó Nap rendezvényre Szombathelyen. Az állatbarátokat egész napos program várta a Történelmi Témaparkban. 


A jó hangulatban megtartott bemutatók mellett a különböző szakmai fórumok is vonzották a gazdákat. A kutyatartás szabályozása mellett (kinek a feladata összegyűjteni a kóbor állatokat) szó esett arról is, hogy a mentőkutyás és vakvezető ebeket képző szervezetek milyen törvényi szabályozás közepette dolgoznak. Röviden: támogatónak nem nevezhető a környezet, a célként megfogalmazott segítést csak nehezen tudják teljesíteni. A beszélgetések során egyértelművé vált, hogy az állatvédelmi törvény betartására is jobban oda kellene figyelni. 


A látogatókat számos program és több kutyás szervezet sátra is várta – a gyerekeknek különfoglalkoztatót rendeztek be, ahol a terápiás kutyákkal is megismerkedhettek. Népszerűnek bizonyult a szervezők által meghirdetett rajzverseny: több mint 150,  jobbnál jobb alkotás érkezett a felhívásra, ezek a rendezvény Facebook-oldalán láthatóak.


A novellapályázat nyertesei:
Mosonyi Nagy Máté, Czenki Petra, Tóth András, Polyák Dorka, Oratovszky Eszter, Oláh Gabriella, Győrfi Kitti, Sugár Dorka. A zsűri különdíját nyerte: Mosonyi Nagy Máté.


Rajzverseny, iskolások:
Varga Vivien 1. o. Molnár Vanda 1. o., Koncz Boglárka 2. o., Polyák Eszter 2. o., Boros Flóra 3. o., Gergó Heléna Sára 3. o., Márkus Endre 3. o., Farkas Izabella 4. o., Kaszás Sára 4. o., Csernátoni Luca 4. o. A FB szavazás közönségdíját nyerte: Horváth Máté 1. o.


Rajzverseny, óvodások:
Ámon Hanna, Árvay Gréta, Szabó Gréta, Padányi Csenge, Viczkó Bella, Molnár Márk Zoltán, Németh Domonkos, Windisch Zalán, Koronczi Bíborka, Fullár Zsigmond. A FB szavazáson közönségdíjat nyert: Novák Levente

 

Fotók: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 29. évfolyam 21. szám - 2020.05.27.
Savaria Fórum 29. évfolyam 21. szám - 2020.05.27.
legolvasottabbak
Ausztria: június 15-től csak három területen lesz kötelező a szájmaszk viselése
Június közepétől enyhébbek lesznek a koronavírus-járvány kapcsán bevezetett szabályok - jelentette be Sebastian Kurz kancellár péntek délután Bécsben.
Ausztriai határnyitás: a kisebb átkelők is megnyílnak, de kirándulni és bevásárolni még nem lehet beutazni Magyarországról
Újabb utazási könnyítésekről döntött az osztrák kormány. Szombaton éjféltől megnyitották az eddig lezárt határátkelőket Liechtenstein, Csehország, Szlovákia és Magyarország irányában is és enyhítenek az eddigi az ellenőrzéseken is. Kirándulni és bevásárolni még mindig nem lehet átugrani Ausztriába Magyarországról. A szlovén és az olasz határállomások továbbra is zárva maradnak.
Ausztria június közepétől közös határnyitást tervez Magyarországgal, Csehországgal és Szlovákiával
Június közepétől közös határnyitást tervez Ausztria Csehországgal, Szlovákiával és Magyarországgal, írta a krone.at Alexander Schallenberg, osztrák külügyminiszter bejelentése nyomán, aki kedden cseh és szlovák kollégájával videokonferencián tárgyalt a kérdésről.
Szombat éjféltől Ausztria megnyitja a lezárt határátkelőket Magyarország, Csehország, Szlovákia és Liechtenstein irányában
Újabb utazási könnyítésekről döntött az osztrák kormány. Szombaton éjféltől megnyitják az eddig lezárt határátkelőket Liechtenstein, Csehország, Szlovákia és Magyarország irányában is és enyhítenek az eddigi korlátozásokon és az ellenőrzéseken is.
Fertőzötteket találtak egy újranyitott étterem vendégei között
A német egészségügyi hatóságok hétfőn bejelentették, hogy koronavírusos fertőzötteket azonosítottak egy nemrégiben újra megnyitott alsó-szászországi étterem vendégei között, és már száznál több embert karanténba helyeztek. Az országban tovább emelkedett az igazolt fertőzöttek száma, megközelítette a 180 ezret.
legfrissebbek
A spanyol kormány hatodszorra is meghosszabbítaná a járvány miatti szükségállapotot
A spanyol kormány hatodszorra és ezúttal utoljára kezdeményezi a parlamentnél a koronavírus-járvány miatt bevezetett szükségállapot meghosszabbítását - jelentette be Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök Madridban tartott vasárnapi sajtótájékoztatóján.
Fokozott ellenőrzés kezdődik holnaptól Vas megyében is
Az országos rendőrfőkapitány fokozott ellenőrzést rendelt el Budapesten és az ország több megyéjében, olvasható a police.hu-n.
Melegszik az idő június első napjaiban
Melegszik az idő június első napjaiban, a jövő hét végén helyenként akár 30 Celsius-fok is lehet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
Újraindultak Szombathely szökőkútjai
A koronavírus-járvánnyal összefüggésben Szombathely városvezetése még márciusban halasztotta el többek között a szökőkutak üzemelésének kezdetét is, mindezt a csoportosulás lehetőségének megakadályozása, így a koronavírus terjedésének csökkentése, a szombathelyiek és az ide látogatók biztonsága és egészsége érdekében, olvasható a Városháza honlapján.
Főhajtással emlékeztek azokra, akik életüket áldozták a hazáért
Az I. világháború óta ma azokról az emberekről emlékezünk meg, akik az életüket áldozták akár a háborúban katonaként, akár civilként Magyarországért, a hazánkért. Azokra is emlékezünk, akik a II. világháborúban, 1956-ban, a diktatúra alatt és a rendszerváltást követően tették ugyanezt, olvasható dr. Nemény András polgármester közösségi oldalán.