km/óra
  2020.02.23., vasárnap  •  Alfréd napja
A ciklus utolsó közgyűlése: kevés napirendi pont, rengeteg vita

A ciklus utolsó közgyűlése: kevés napirendi pont, rengeteg vita

Az önkormányzati ciklus utolsó rendes közgyűlését tartották csütörtökön a szombathelyi városházán. Kevés napirendi pont mellett is komoly viták zajlottak. És bár a politikusok oda-vissza sértegették egymást a nap folyamán, a baloldal javaslatára elfogadtak egy nyilatkozatot arról, hogy elhatárolódnak a politikai uszítóbeszédtől.

Kampányízű cikluszáró közgyűlés

Dr. Puskás Tivadar polgármester megköszönte minden képviselő munkáját, akik az elmúlt öt év emlékére egy érmet és egy tablót kaptak. A közelmúltban elhunyt intézményvezető, Horváth Róbert tiszteletére egyperces néma felállással kezdődött az ülés.


Egy háztulajdonos kálváriája


Dr. Nemény András frakcióvezető (ÉSZ) azt kérte, hogy tartsa a szavát a testület, és vegye napirendre a belvárosi mozi kávézójára kiírandó pályázat ügyét – javaslatát támogatták. Ahogy azt is, hogy a 2. napirendi pontként szereplő ciklusprogram-tájékoztató az ülés végére kerüljön. Molnár Miklós (Pro Savaria) alpolgármester szóvá tette, hogy nem tárgyalja a közgyűlés az önkormányzati cégek beszámolóit, pedig régi gyakorlat ez szeptemberben, és most csak azt érik el, hogy az újonnan felálló testület azonnali döntésekre kényszerül, ha netán beavatkozásra van szükség valahol. Kifogásolta még, hogy a rendezési terv módosításával kapcsolatban is csúszásban vannak, akár tavaly elfogadhatták volna. Ehhez kapcsolódott, hogy egy Szent Imre herceg utcai lakos szót kért a teremben. Nehezen ugyan, de végül elmondhatta panaszát: élhetetlen a háza, mert a rendezési terv szerint olyan határvonalon fekszik az ingatlana, ami miatt nem lehet bővíteni. Évek óta levelezik a hivatalokkal, hogy a térképről kerüljön le az a bizonyos vonal, ígéretet is kapott, mégsem történt semmi. Az ügyben Balassa Péter (Jobbik) képviselőt is megkereste, aki mellé állt. Most azt a választ kapta, hogy a következő tervmódosításkor lekerül a házról a korlátozás. 


Ki hazaárulózott?


A képviselők első napirendi pontként az előző közgyűlés óta eltelt időszak történéseinek beszámolóját vitatták meg. Dr. László Győző (ÉSZ) azt javasolta, hogy egyfajta erkölcsi állásfoglalásként fogadjanak el egy nyilatkozatot arról, hogy a közgyűlés elutasítja a politikai uszítást, és a jövőben egymás emberi méltóságát tiszteletben tartva, személyében nem megalázva folytatnak szakmai vitát. Később pontosította a szöveget, és hozzátette, hogy különös tekintettel vonatkozik ez dr. Hende Csaba közelmúltbeli megnyilvánulására, amikor Balázsy Péter programismertető gyűlésén a közönséggel mondatta ki, hogy a baloldal polgármesterjelöltje hazaáruló. A javaslat nagy vitát kavart. Az ülésen megjelent országgyűlési képviselő kijelentette, hogy mivel az ő szájából nem hangzott el a hazaáruló kifejezés, következésképpen ő nem hazaárulózott. Az viszont, hogy beszéde alatt mások ezt hangoztatták, szerinte érthető, mert Nemény a bevándorlást pártolja. Sőt, egy augusztusi sajtótájékoztatón maga Nemény használta a hazaáruló szót a magyar kormányra, tette hozzá. Nemény András kijelentette, ő gazdasági hazaárulásról beszélt két éve. Hende rámutatott, hogy a közgyűlésnek nincs jogköre az ő munkáját minősíteni, és azt mondta, ha mégis megszavazzák ezt az állásfoglalást, minden jogi eszközt igénybe vesz majd azért, hogy megsemmisítse. A jobboldal kifogásolta egyébként, hogy a baloldaliak kettős mércét alkalmaznak, többször sértegetik ugyanis képviselőtársaikat, így pedig hiteltelen, hogy visszafogott retorikát kérnek. Lendvai Ferenc (Fidesz-KDNP) frakcióvezető javasolta, hogy a szövegben Hende nevét cseréljék ki Neményére, hiszen ő használta az említett szót, de ehhez nem lett meg a többség. Végül a testület 12 igen és 8 nem szavazattal elfogadta a nyilatkozat szövegét.


Botrányos kivitelezés


Kántás Zoltán (Fidesz-KDNP) hozta szóba a csapadékvíz-elvezető rendszer most is városszerte zajló rekonstrukcióját. Mint mondta, körzetében panaszkodnak a lakók, hogy nem egyeztetett velük a kivitelező, gond van az autóbejárókkal, ezért azt kéri, a hivatal adjon a munkálatokról tájékoztatást. Javasolta még a környék átfogó forgalomtechnikai felülvizsgálatát is. Ötletét egyhangúlag megszavazták. Molnár Miklós vérlázítónak nevezte az eljárást, ahogy a lakossággal bánnak a beruházás kapcsán, ráadásul több hiba maradt a kivitelező után a már átadott szakaszokon is. Illés Károly (Fidesz-KDNP) alpolgármester egyetértett abban, hogy problémák vannak a kivitelezéssel, ám mindenre van megoldás, mondta: a kilógó betonelemeket levágják, a lakók pedig kaptak szórólapot, és fórumot is tartottak nekik. Tóth Kálmán (ÉSZ) szerint nem volt életszerű, hogy a szombathely.hu-n tették közzé a fórum felhívását, hiszen azt sokan, főként az idősek, nem figyelik.


Útfelújításra sosem elég


A politikusok összevesztek az útfelújítások költségein, ütemén, és sorrendjén is. Dr. Kecskés László (Fidesz-KDNP) nehezményezte, hogy az oladi falurészen több utca rendbetételét elutasította a közgyűlés. Úgy látja, a Pro Savariával és a Jobbikkal kiegészült új többség által megszavazott egymilliárd forintos alapból most csak a baloldali körzetekre akarnak költeni, miközben olyan fejlesztések elmaradnak, amelyekre már kész tervek voltak. Balassa szerint felér egy beismerő vallomással az, ha Kecskés szerint az általuk vezetett ciklus végén rossz az utak állapota. Megjegyezte, hogy az ő szavazatával nemhogy felújítások nem maradtak el, hanem inkább többre van lehetőség. Ágh Ernő (Fidesz-KDNP) azt kérte, hogy a Külső Nárai utca terveinek frissítésére szánjanak 2,5 millió forintot – erre azért van szükség, mert a mostani csatornázáshoz kell igazítani a kerékpárúttal kapcsolatos elképzeléseket.


Akadálymentes lesz a város


Kopcsándi József (ÉSZ) felvetette, hogy ingatlanszakértői vizsgálatnak kellett készülnie a sportkomplexum zavaró hatásairól, de nem látta a dokumentumot. A polgármester megnyugtatta, hogy megküldik számára az anyagot. Kopcsándi azt kérte, vizsgálja meg a városüzemeltetési osztály, hogyan lehetne kiküszöbölni a fényvisszaverődés negatív hatásait. A testület ezt a javaslatot elfogadta. Kelemen Krisztián (ÉSZ) határozati javaslatot nyújtott be arról, hogy ugyanez a hivatali osztály kérjen be listát a városrészi képviselőktől arról, hol van szükség a nagy forgalmú helyek utcai hulladéktárolóinál heti egy helyett kettő ürítésre. A képviselők ezzel is egyetértettek. Dr. Nemény András azt kifogásolta, hogy az augusztus 20-ai ünnepségen dr. Balázsy Péter megyei jegyző mondott beszédet, és ez kampányízű. Ennek kapcsán azt kérte, hogy a közelgő október 6-ai rendezvényen független történész szónokoljon. Javaslatát 12 igennel és 8 nemmel elfogadták. Molnár Miklós az Aréna Savaria műszaki problémáit sorolta: nem működik jól a fűtés és a hűtés, nem szabályozható mindenhol a meleg víz, a nemzetközi tévéközvetítésekhez pedig nem elegendő a fény. Kérte, hogy novemberben foglalkozzon vele a testület, a képviselők ezt meg is szavazták. Koczka Tibor alpolgármester (független) a tenisz szakosztályt ért hátrányról beszélt, szerinte ki kellene használni azt a 40 millió forintos keretet, amelyet most teniszpálya-építésre lehet kérni. A beruházásra a Kondics utcai volt dobópályát javasolja. Ötletét elfogadták. Balassa Péter egy nagy ívű javaslattal élt: hároméves, a 14 körzetre lebontott, részletes akadálymentesítési koncepció kidolgozását kéri 2020 márciusára a hivataltól. Ezt, valamint a kórház főbejárata elé javasolt zebra megterveztetését – és ehhez forrás rendelését – is egyhangúlag megszavazták a képviselők. Szavaztak az eredeti előterjesztés határozati javaslatairól is: többek között elutasították egy mosoda kérelmét, amely Szombathely nevét használta volna a cégnévben. Támogatták a Jáki úti temető első világháborús sírjainak stabilizálását, és hozzájárultak egy, a Herényiek Háza felújítását célzó pályázat benyújtásához. Szintén egyhangú támogatást kapott az ELTE Bolyai gimnáziumának nyújtandó 200 millió forintos hozzájárulás. Ezzel az iskola 400 milliós beruházásához ad segítséget az önkormányzat azért, hogy könyvtárbővítésre és tanterem-kialakításra is lehetősége legyen az intézménynek.
 

Új bicikliutak


Hozzászólás nélkül fogadták el Szombathely kerékpárútjának fejlesztését: például Balogunyomig és Vépig is épülhet bicikliút a városunkból. A közgyűlésre terjesztett anyag szerint 11 kerékpárutat és két közlekedési csomópontot építenének meg Szombathelyen, és ezzel létrejönne a város úgynevezett „kötöttgyűjtésű” kerékpáros közlekedési rendszere. December 2-áig kell benyújtani a pályázatot, amellyel az összesen 4 kilométer hosszú út épülhet, 500 millió forintot nyerhet a város, most a 10 millió forintos előkészítő költségről határoztak. 


Méltó helyen a mozaik


A Járdányi Paulovics István Romkert területéről kiemelt mozaik ideiglenes kiállítási helyszínéről is döntöttek a szombathelyi képviselők a csütörtöki közgyűlésen. A Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum javaslata volt, hogy a Pásztor utcai látványraktárba kerüljön a Járdányi Paulovics István Romkert területéről kiemelt mozaik. Ehhez bővíteni kell a látványraktárat, amihez 6,3 millió forint szükséges, ez pedig a Szent Márton Terv II. ütem költségvetésében rendelkezésre áll. A képviselők szavaztak: elfogadták, hogy a mozaik átkerüljön.


A búcsú


A közgyűlés végén dr. Ipkovich György kért szót. A képviselő 30 évig volt a szombathelyi közgyűlés tagja, felszólalásában elbúcsúzott és köszönetet mondott a választóknak és Puskás Tivadar leköszönő polgármesternek is. Ipkovich ugyanis nem indul az őszi, önkormányzati választásokon, a közgyűlésben tovább nem lesz szerepe. De elmondta: továbbra is szombathelyi lakos marad, a szombathelyiek érdekeit szolgálja és el fogja mondani a véleményét is. Nemény András, az Éljen Szombathely! Polgármesterjelöltje is megköszönte Puskás Tivadar elmúlt 9 évét, a regnáló polgármester pedig a csatabárdot elásva nyújtott békejobbot verbálisan: köszönte a lehetőséget a munkatársainak, a közös munkát a kollégáinak, a családjának pedig a támogatást. 

 

Szöveg: Haitzmann Ágnes, Kéner Balázs
Fotók: Nagy Jácint
 

kapcsolódó cikkek
Programbemutatót tartott a szombathelyi Fidesz
Programbemutatót tartott a szombathelyi Fidesz
Útfelújítások, új parkolók építése, az autóbuszok korszerűsítése és cseréje is szerepel többek között a szombathelyi Fidesz és dr. Balázsy Péter polgármesterjelölt programjában. Ezekről is szó volt a hétfő este, az MMIK-ban tartott választási programbemutatón.
kapcsolódó cikkek
Programbemutatót tartott a szombathelyi Fidesz
Programbemutatót tartott a szombathelyi Fidesz
Útfelújítások, új parkolók építése, az autóbuszok korszerűsítése és cseréje is szerepel többek között a szombathelyi Fidesz és dr. Balázsy Péter polgármesterjelölt programjában. Ezekről is szó volt a hétfő este, az MMIK-ban tartott választási programbemutatón.
Savaria Fórum 29. évfolyam 6. szám - 2020.02.15
Savaria Fórum 29. évfolyam 6. szám - 2020.02.15
legolvasottabbak
Hit, hivatás, szerelem: Házasság heti beszélgetés Csókay Andrással és feleségével
A neves idegsebész és felesége, Altay Daniella volt a Házasság Hete szombathelyi rendezvénysorozatának vendége kedden este a Martineumban. A házaspár közös életük örömeiről, tragédiáiról, nehézségeiről beszélt a hallgatóságnak.
Körmendi baleset: fedélzeti kamera rögzítette a csaknem végzetes ütközést (videó)
Rögzítette egy kamion fedélzeti kamerája a Körmendnél hétfőn történt balesetet: a 86-os főútra felhajtó furgon egy Volkswagennel ütközött.
„Megszerezni a vásárlók bizalmát” - Beszélgetés Polákovics Mariettával, a Vásárcsarnok vezetőjével
Polákovics Mariettát választotta meg a Vásárcsarnok igazgatójának a közgyűlés: valamennyi városatya támogatta a kinevezését. Nagy változások előtt áll a piac: a felújítási munkálatok hamarosan elkezdődnek. Az igazgatónővel beszélgettünk.
Cselekedj jót, és ne beszélj róla! – beszélgetés Mándli Péterrel, a BPW-Hungária ügyvezetőjével
Gyerekként ivódott belé: a munkának értéke van. Tizennégy éves korától nyaranta dolgozott, az első évben a szülei munkahelyén, a Remixben. Vallja: az elvégzett munka, amit teremtünk, nemcsak a jövedelmet, amiből meg tudunk élni, nemcsak a szakmai sikereket és a karriert, hanem magát a beteljesülést jelenti.  
A szombathelyi háziorvosok rendelési ideje 2020. január 1-től
Összefoglalónkban valamennyi szombathelyi felnőtt háziorvos rendelési idejét megtalálja személyre lebontva.
legfrissebbek
Futsal Magyar Kupa: simán jutott döntőbe a Haladás, a Berettyóújfalu lesz az ellenfél a holnapi fináléban
A nőknél Astra-Szekszárd döntőt rendeznek. A férfiaknál a másik elődöntőben az Érd közel volt a csodához, de a végén érvényesült a papírforma és a Berettyóújfalu jutott a döntőbe.
A Jobbik országos vezetése szerint Balassának kellene beülnie Molnár Miklós helyére
Ahogy várható volt, nem maradt szó nélkül, hogy a Pro Savaria úgy döntött, megváltoztatja a választásra leadott lista sorrendjét, és nem a második helyen szereplő Balassa Pétert, hanem a harmadik Koczka Tibort jelöli Molnár Miklós megüresedett képviselői helyére. Az ügyben megszólalt a Jobbik országos vezetése és Ungár Péter (LMP) is.
Hihetetlen végjáték után az Alba Fehérvárt is legyőzte az SZKKA
Az elképesztő izgalmakat hozó mérkőzésen másfél perccel a vége előtt még hárommal vezettek a szombathelyiek, mégis egy időn túli hétméteres döntötte el a találkozót.
Paypassos bankkártyával is fizethetünk a parkolásért
Már paypassos bankkártyával is lehet parkolódíjat fizetni a városban. A forgalmasabb helyeken 13 olyan automatát állított üzembe a SZOVA, ahol ezt a lehetőséget is választhatja az autós. Ahová ezentúl új automata kerül, már mind ilyen típusú lesz.
Elhunyt Horváth György volt városi képviselő, az MMIK egykori igazgatója
76 éves korában elhunyt Horváth György, Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatának egykori képviselője (1998-2010.), a Kulturális Bizottság korábbi elnöke.