km/óra
  2020.06.02., kedd  •  Kármen, Anita napja
2,2 milliárd utakra: a városi költségvetés tervezetét ismertették

2,2 milliárd utakra: a városi költségvetés tervezetét ismertették

Az idei költségvetés tervezetéről tartott sajtótájékoztatót a szombathelyi városvezetés, a polgármester és az alpolgármesterek ismertették, hogy milyen változások várhatóak. 

Kiindulási alapnak nevezte Nemény András polgármester a tervezetet, amelyről már egyeztetett az ellenzéki frakcióvezetővel. Úgy fogalmazott, a büdzsé tükrözi a városvezetés szándékait, visszaköszönnek benne a választási ígéretek is. A polgármester elmondta, az állami forrásoktól is függ a költségvetés, így az elmúlt hetekben tárgyalt és egyeztetett Hende Csaba képviselővel, a belügyminiszterrel, helyettes államtitkárokkal. A tervezet nyertesének az egészségügyi, szociális, oktatási ágazatot nevezte, ezekhez kerül a legtöbb pluszforrás. Az utak, járdák felújítására 2,2 milliárdot szán a város, a képviselőkkel egyeztetik, hogy hol van a legnagyobb szükség rendbetételre. Beszélt arról is, hogy az ELTE rektorával sikerült megegyezni a képzés támogatásáról, ennek az összege bekerült a költségvetésbe, az önkormányzat pedig szerződést köt az intézménnyel. 


Nemény András kiemelte, hogy az iparűzési adóból jelentős részt visz el az állam, továbbá a közszféra kötelező béremelése is a várost terheli – pluszforrás erre sem érkezik. 


Az alpolgármesterek külön számoltak be arról, hogyan érinti a költségvetés a hozzájuk delegált területeiket. 


Horváth Soma a városüzemeltetési kérdéseket vette sorra. A parkfenntartásra 90 millióval többet tervez a város, ebből embereket alkalmaznak, eszközöket vásárolnak, így a polgárok többször számíthatnak fűnyírásra, a lehullott lomb elszállítására. Az utak, hidak fenntartására, kisebb javítására (ez nem a fentebb jelzett fejlesztés) is magasabb összeg áll rendelkezésre. A városi közvilágítást várhatóan az ősztől alkonykapcsoló szabályozza, ennek kiadásait betervezték. Bekerült a büdzsébe az 1000 beszerzése, elültetése és 2 évi gondozása is. 
A kulturális területről az alpolgármester azt mondta, hogy emelkedik a kulturális és civil alap, a nyitott Városháza és a Fő tér programjaira 10 millió forintot szánnak.


László Győző a szociális és egészségügyi területen szemléletváltásról és invesztícióról beszélt. A háziorvosi rendszer (felnőtt, gyermek. és fogorvosok) országosan jelentkező problémájára, az orvoshiányra, Szombathely saját életpálya-modellel reagál. A hat hónap régebb óta megüresedett praxis megszerzését egyszeri bruttó 10 millió forinttal támogatja a város, ezért az jelentkező orvostól azt kérik, hat évig dolgozzon Szombathelyen. A meglévő praxisokban dolgozók 15 esztendő után ötévente emelkedő jutalmat kapnak. Lesz praxisátadási támogatás is, a nyugdíjba vonuló orvosok bruttó 4 millió forintban részesülnek, ha megkeresik utódjukat. 


László Győző bejelentette, hogy az utolsó negyedévtől az Országos Mentőszolgálat nem kívánja fenntartani a hétvégi orvosi ügyeleti rendszert. A város dolgozik az alternatív megoldáson, a költségeket betervezték a büdzsébe. 


A sajátos nevelési igényű (SNI) gyermekek felzárkóztatása érdekében a bölcsődékben kettő, az óvodákban öt szakember áll munkába, ami azért fontos, hogy minél előbb foglalkozzanak gyerekekkel. A szociális kiadásokra szánt pénz 50 millióval emelkedik (ennek részleteiről beszámoltunk), illetve arról is, hogy a város a piacról vonna be üres lakásokat a bérlakás-rendszerbe, ennek is megvan a fedezete. 

László Győző kitért az ELTE-megállapodásra, az egyetem stratégiai partnere a városnak, a képzésre 200 millió forintot szán a város.  


Az alpolgármester azzal zárta a szavait, hogy bízik abban, tudják folytatni a fejlesztéseket a jövőben is. Aggasztónak nevezte, hogy a kormány az iparűzési adó további elvonásán gondolkodik, különféle megoldásokkal – ha ezek közül valamelyik megvalósul, az erőteljesen csökkenti az önkormányzatok mozgásterét.


Horváth Attila először a városházi dolgozóknak és a képviselőknek köszönte meg, hogy közreműködtek a tervezet elkészítésében, majd azzal folytatta, hogy Szombathely gazdaságilag erős, a város lakói jól és okosan dolgoznak. Mint mondta, iparűzési adóból csaknem 10 milliárd forint folyik be – a jóval nagyobb Győrben mindez 22 milliárd és ebből 12 az Auditól érkezik. A nehézségek között említette a központi elvonásokat, 2,6 milliárdot visz el az állam az iparűzési adóból és a közszféra kötelező béremelése is évi 250 millióba kerül, központi fedezet pedig nem érkezik rá. 


A sportban – a jól teljesítő profik mellett – a város az amatőr egyesületeket is igyekszik jobban támogatni.  Horváth Attila elmondta, az önkormányzat szívesen veszi, ha a klubok maguk is keresnek szponzorokat és csak ezután kérnek városi segítséget. Hozzátette, a dinamikusan fejlődő e-sport is külön fejezetben szerepel a költségvetésben.
 

Nemény András polgármester kérdésekre válaszolva elmondta, Hende Csaba képviselővel és Homlok Zsolttal tárgyalt arról is, hogy a Haladás Sportkomplexum fenntartására továbbra is érkezzen központi forrás (a kormány kétszer 298 millió forintot utalt a tavalyi és az idei működtetésre). A hulladékgazdálkodás továbbra is gondot okoz: a városnak 500 milliós kölcsönt kellett nyújtania a szolgáltatást végző cégének, mert a központi holding nem utalt. Az utóbbit átalakítja a kormány, de a részletek nem ismertek, Nemény András a soproni polgármesterrel egyeztetett arról, hogy közösen képviseljék mindkét város érdekeit ebben a kérdésben.
 

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 29. évfolyam 21. szám - 2020.05.27.
Savaria Fórum 29. évfolyam 21. szám - 2020.05.27.
legolvasottabbak
Ausztria: június 15-től csak három területen lesz kötelező a szájmaszk viselése
Június közepétől enyhébbek lesznek a koronavírus-járvány kapcsán bevezetett szabályok - jelentette be Sebastian Kurz kancellár péntek délután Bécsben.
Ausztriai határnyitás: a kisebb átkelők is megnyílnak, de kirándulni és bevásárolni még nem lehet beutazni Magyarországról
Újabb utazási könnyítésekről döntött az osztrák kormány. Szombaton éjféltől megnyitották az eddig lezárt határátkelőket Liechtenstein, Csehország, Szlovákia és Magyarország irányában is és enyhítenek az eddigi az ellenőrzéseken is. Kirándulni és bevásárolni még mindig nem lehet átugrani Ausztriába Magyarországról. A szlovén és az olasz határállomások továbbra is zárva maradnak.
Ausztria június közepétől közös határnyitást tervez Magyarországgal, Csehországgal és Szlovákiával
Június közepétől közös határnyitást tervez Ausztria Csehországgal, Szlovákiával és Magyarországgal, írta a krone.at Alexander Schallenberg, osztrák külügyminiszter bejelentése nyomán, aki kedden cseh és szlovák kollégájával videokonferencián tárgyalt a kérdésről.
Szombat éjféltől Ausztria megnyitja a lezárt határátkelőket Magyarország, Csehország, Szlovákia és Liechtenstein irányában
Újabb utazási könnyítésekről döntött az osztrák kormány. Szombaton éjféltől megnyitják az eddig lezárt határátkelőket Liechtenstein, Csehország, Szlovákia és Magyarország irányában is és enyhítenek az eddigi korlátozásokon és az ellenőrzéseken is.
Szigorú óvintézkedések a fürdőkben Ausztriában, tíz négyzetméterenként csak egy ember napozhat
Szigorú óvintézkedések mellett nyithatnak újra a szállodák, a fitnesztermek és a fürdők pénteken Ausztriában. A koronavírus-járvány esetleges terjedésének megelőzésére elrendelt szabályokról szerda délután Bécsben Rudolf Anschober egészségügyi miniszter tájékoztatott.
legfrissebbek
New Yorkban kijárási tilalmat rendeltek el
New York városában hétfőn estétől kijárási tilalmat rendeltek el, közben az egyik rendőrszervezet élesen bírálta Bill de Blasio, demokrata párti polgármestert.
Új fordulatot vett a járvány Spanyolországban
Az elmúlt egy hétben senki sem hunyt el a koronavírus okozta fertőzés következtében Spanyolország hat tartományában, köztük a Baleár-szigeteken, Kantábriában és Murciában, valamint a két észak-afrikai exklávéban, Ceutában és Melillában.
Szlovéniában negyedik, Horvátországban második napja nincs új fertőzött
Szlovéniában negyedik, Horvátországban második napja nem regisztráltak új koronavírus-fertőzöttek.
Újraindult a belföldi turizmus a pünkösdi hosszú hétvégén
Újraindult a belföldi turizmus a pünkösdi hosszú hétvégén - mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese.
Állami autóvásárlási kedvezmények bevezetését tervezik Németországban
Közpénzből finanszírozott autóvásárlási kedvezmények bevezetését tervezi a német kormány a koronavírus-világjárványt megszenvedő autóipar támogatására, a Der Spiegel című hírmagazin szerint az év végéig 5 milliárd eurót (1750 milliárd forint) fordíthatnak erre a célra.