km/óra
  2020.08.14., péntek  •  Marcell napja
2,2 milliárd utakra: a városi költségvetés tervezetét ismertették

2,2 milliárd utakra: a városi költségvetés tervezetét ismertették

Az idei költségvetés tervezetéről tartott sajtótájékoztatót a szombathelyi városvezetés, a polgármester és az alpolgármesterek ismertették, hogy milyen változások várhatóak. 

Kiindulási alapnak nevezte Nemény András polgármester a tervezetet, amelyről már egyeztetett az ellenzéki frakcióvezetővel. Úgy fogalmazott, a büdzsé tükrözi a városvezetés szándékait, visszaköszönnek benne a választási ígéretek is. A polgármester elmondta, az állami forrásoktól is függ a költségvetés, így az elmúlt hetekben tárgyalt és egyeztetett Hende Csaba képviselővel, a belügyminiszterrel, helyettes államtitkárokkal. A tervezet nyertesének az egészségügyi, szociális, oktatási ágazatot nevezte, ezekhez kerül a legtöbb pluszforrás. Az utak, járdák felújítására 2,2 milliárdot szán a város, a képviselőkkel egyeztetik, hogy hol van a legnagyobb szükség rendbetételre. Beszélt arról is, hogy az ELTE rektorával sikerült megegyezni a képzés támogatásáról, ennek az összege bekerült a költségvetésbe, az önkormányzat pedig szerződést köt az intézménnyel. 


Nemény András kiemelte, hogy az iparűzési adóból jelentős részt visz el az állam, továbbá a közszféra kötelező béremelése is a várost terheli – pluszforrás erre sem érkezik. 


Az alpolgármesterek külön számoltak be arról, hogyan érinti a költségvetés a hozzájuk delegált területeiket. 


Horváth Soma a városüzemeltetési kérdéseket vette sorra. A parkfenntartásra 90 millióval többet tervez a város, ebből embereket alkalmaznak, eszközöket vásárolnak, így a polgárok többször számíthatnak fűnyírásra, a lehullott lomb elszállítására. Az utak, hidak fenntartására, kisebb javítására (ez nem a fentebb jelzett fejlesztés) is magasabb összeg áll rendelkezésre. A városi közvilágítást várhatóan az ősztől alkonykapcsoló szabályozza, ennek kiadásait betervezték. Bekerült a büdzsébe az 1000 beszerzése, elültetése és 2 évi gondozása is. 
A kulturális területről az alpolgármester azt mondta, hogy emelkedik a kulturális és civil alap, a nyitott Városháza és a Fő tér programjaira 10 millió forintot szánnak.


László Győző a szociális és egészségügyi területen szemléletváltásról és invesztícióról beszélt. A háziorvosi rendszer (felnőtt, gyermek. és fogorvosok) országosan jelentkező problémájára, az orvoshiányra, Szombathely saját életpálya-modellel reagál. A hat hónap régebb óta megüresedett praxis megszerzését egyszeri bruttó 10 millió forinttal támogatja a város, ezért az jelentkező orvostól azt kérik, hat évig dolgozzon Szombathelyen. A meglévő praxisokban dolgozók 15 esztendő után ötévente emelkedő jutalmat kapnak. Lesz praxisátadási támogatás is, a nyugdíjba vonuló orvosok bruttó 4 millió forintban részesülnek, ha megkeresik utódjukat. 


László Győző bejelentette, hogy az utolsó negyedévtől az Országos Mentőszolgálat nem kívánja fenntartani a hétvégi orvosi ügyeleti rendszert. A város dolgozik az alternatív megoldáson, a költségeket betervezték a büdzsébe. 


A sajátos nevelési igényű (SNI) gyermekek felzárkóztatása érdekében a bölcsődékben kettő, az óvodákban öt szakember áll munkába, ami azért fontos, hogy minél előbb foglalkozzanak gyerekekkel. A szociális kiadásokra szánt pénz 50 millióval emelkedik (ennek részleteiről beszámoltunk), illetve arról is, hogy a város a piacról vonna be üres lakásokat a bérlakás-rendszerbe, ennek is megvan a fedezete. 

László Győző kitért az ELTE-megállapodásra, az egyetem stratégiai partnere a városnak, a képzésre 200 millió forintot szán a város.  


Az alpolgármester azzal zárta a szavait, hogy bízik abban, tudják folytatni a fejlesztéseket a jövőben is. Aggasztónak nevezte, hogy a kormány az iparűzési adó további elvonásán gondolkodik, különféle megoldásokkal – ha ezek közül valamelyik megvalósul, az erőteljesen csökkenti az önkormányzatok mozgásterét.


Horváth Attila először a városházi dolgozóknak és a képviselőknek köszönte meg, hogy közreműködtek a tervezet elkészítésében, majd azzal folytatta, hogy Szombathely gazdaságilag erős, a város lakói jól és okosan dolgoznak. Mint mondta, iparűzési adóból csaknem 10 milliárd forint folyik be – a jóval nagyobb Győrben mindez 22 milliárd és ebből 12 az Auditól érkezik. A nehézségek között említette a központi elvonásokat, 2,6 milliárdot visz el az állam az iparűzési adóból és a közszféra kötelező béremelése is évi 250 millióba kerül, központi fedezet pedig nem érkezik rá. 


A sportban – a jól teljesítő profik mellett – a város az amatőr egyesületeket is igyekszik jobban támogatni.  Horváth Attila elmondta, az önkormányzat szívesen veszi, ha a klubok maguk is keresnek szponzorokat és csak ezután kérnek városi segítséget. Hozzátette, a dinamikusan fejlődő e-sport is külön fejezetben szerepel a költségvetésben.
 

Nemény András polgármester kérdésekre válaszolva elmondta, Hende Csaba képviselővel és Homlok Zsolttal tárgyalt arról is, hogy a Haladás Sportkomplexum fenntartására továbbra is érkezzen központi forrás (a kormány kétszer 298 millió forintot utalt a tavalyi és az idei működtetésre). A hulladékgazdálkodás továbbra is gondot okoz: a városnak 500 milliós kölcsönt kellett nyújtania a szolgáltatást végző cégének, mert a központi holding nem utalt. Az utóbbit átalakítja a kormány, de a részletek nem ismertek, Nemény András a soproni polgármesterrel egyeztetett arról, hogy közösen képviseljék mindkét város érdekeit ebben a kérdésben.
 

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 29. évfolyam 28. szám - 2020.07.17.
Savaria Fórum 29. évfolyam 28. szám - 2020.07.17.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Összeesett, majd meghalt egy 27 éves fiú egy szombathelyi szórakozóhelyen
Tánc után lett rosszul a fiatalember. A társai azonnal megpróbálták újraéleszteni, és a mentők is sokáig próbálták visszahozni, de nem jártak sikerrel.
A szombathelyi gyár egyik munkavállalója koronavírusos, több mint 100 dolgozón végeztek ma tesztet
Ma hajnalban az Ivy Technology több mint 100 dolgozóján végezték el a koronavírus-tesztet, miután kiderült, hogy egyik munkavállójuk a napokban egy családi összejövetelen megfertőződött.
Emelkedett a szennyvízben a koronavírus mennyisége, nőhet a fertőzöttek száma
Budapesten és Debrecenben is enyhén növekedő tendenciát mutattak ki a koronavírus örökítőanyagának mennyiségében a szennyvízben - számolt be a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hétfőn. A tapasztalatok szerint a koncentrációnövekedés után 4-10 nappal később megugrik a megbetegedések száma.
Kedden reggel hat órától szünetel a gázszolgáltatás Szombathelyen
Szünetel a gázszolgáltatás kedden reggel hat órától csütörtökön reggel 8 óráig, az NKM Észak-Dél Földgázhálózati Zrt. karbantartási munkái miatt. A szolgáltatási szünet a vasi megyeszékhelyet és a szombathelyi kistérség nagyobb részét, 74 települést érint.
Vas megyében öttel, országosan 43 fővel emelkedett a fertőzöttek száma
43 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4696 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
legfrissebbek
Horvátországban második napja rekordmértékű az új fertőzöttek száma
Horvátországban második napja rekordmértékű az új fertőzöttek száma, és a fiatalok a koronavírus legfőbb terjesztői - közölte a válságstáb pénteken.
Továbbra is sok településen, Szombathelyen és Szentgotthárdon is magas az ózonkoncentráció
Továbbra is sok településen magas az ózonkoncentráció - derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) pénteki adataiból.
Nemcsak fákat ültetnek, hanem gondolatokat is
Egy éve alakult meg a 10 millió Fa környezetvédelmi szervezet. A mozgalomnak ma már 50 ezer önkéntese van országszerte, céljuk a városok zöldítése - eddig 40 ezer fát ültettek el. A születésnap alkalmából a szombathelyi csoport alapító tagjai nyírfacsemetét telepítettek a Vasi Skanzenben.
Már kerékpárral is be lehet menni a dozmati víztároló területére
Be lehet hajtani kerékpárral a dozmati víztározó területére - az erről szóló közleményt a napokban tette közzé Facebook-oldalán a vízügyi igazgatóság. Beljebb helyezték a Behajtani tilos táblát is, így az autók most már szabályosan várakozhatnak a létesítmény bejáratánál.
C. Ronaldo-t várja a mexikói harmadosztály
A szóbeszéd szerint a Juventus a nyáron eladná a szupersztárját. A mexikói harmadosztályban viaskodó Tlaxcala FC lecsapna a lehetőségre.