km/óra
  2024.04.28., vasárnap  •  Valéria napja
Ez 2023 legjobb animációs filmje a kritikusok szerint!

Ez 2023 legjobb animációs filmje a kritikusok szerint!

Negyedik alkalommal nyerte el Miyazaki-film az év legjobb animációja elismerést a New York-i Filmkritikusok Körétől.

A New York-i Filmkritikusok Köre (New York Film Critics Circle) Hayao Miyazaki A fiú és a szürke gém című filmjét választotta 2023 legjobb animációs filmjének – írja közleményében az ADS Service, a film magyar forgalmazója.

A japán animátor ezzel rekorderré vált, ugyanis már negyedszerre nyerte el az év legjobb animációja elismerést az Egyesült Államok legrégebbi filmkritikusi egyesületétől. Korábban a Chihiro Szellemországban (Spirited Away), A vándorló palota (Howl's Moving Castle) és a Szél támad (The Wind Rises) című filmeket jutalmazták. 

Miyazaki után a francia Sylvain Chomet következik két díjjal: a Belleville randevúért (Les triplettes de Belleville) és Az illúzionistáért (The Illusionist).

A NYFCC animációs díja egyébként előrevetíti az Oscar-jelöléseket, ugyanis eddig 21 nyertes filmből 19-et jelöltek Oscar-díjra, közülük 8 el is nyerte az aranyszobrot. A fiú és a szürke gém a tengerentúlon december 8-án kerül a mozikba, a 96. Oscar-gála shrotlistjeit év elején hozzák nyilvánosságra.

Hayao Miyazaki a rajongók örömére tíz évvel ezelőtti visszavonulása után meggondolta magát, és az eredetileg utolsó filmjének szánt (azóta már új projekten dolgozó rendező) A fiú és a szürke gémben (The Boy and the Heron) ismét a saját gyerekkori élményeihez nyúlt.

1943-ban, a Csendes óceáni háború közepén az anyja után sóvárgó ifjú Mahito bemerészkedik egy világba, ahol az élők és a holtak együtt léteznek. Ezen a helyen megszűnik a halál, az élet pedig újraindul. A Mijazakitól megszokott hagyományos kézirajz technikával készült animációs film egy mese életről, halálról, alkotásról, és tisztelgés a barátság jelentősége előtt.

A fiú és a szürke gém 2024. január 4-én érkezik a hazai mozikba, de már több premier előtti vetítésen is látható volt: a Corvin moziban három teltházas vetítésen van túl, legutóbb pedig az Anilogue tűzte műsorára szintén három teltházat produkálva, legközelebb pedig a Telex Filmklubján lesz látható, melyre már szintén elfogytak a jegyek.

Savaria Fórum 33. évfolyam 16. szám - 2024.04.26.
Savaria Fórum 33. évfolyam 16. szám - 2024.04.26.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak