km/óra
  2020.07.04., szombat  •  Ulrik napja
15-20 százalékkal csökkentek az albérleti díjak, az építkezések nem álltak le

15-20 százalékkal csökkentek az albérleti díjak, az építkezések nem álltak le

Nem álltak le az ingatlan-beruházások a járvány miatt, a lakásépítések a tervek szerint haladnak Szombathely több városrészén. A beruházók bírják munkaerővel és - a jelek szerint - építőanyag-hiány sem akadályozza a munkát.

 

Sütő Zoltán, a BNF Kft. telepvezetője elmondta, hogy a gyártók többsége folyamatosan a rendelkezésükre bocsátja az anyagokat. A külföldi tételek akadoztak, voltak leállások is, de ez nem jellemző. Hazai gyártással az építőanyag-ellátásnak a 90 százalékát meg tudják oldani. 


A szállítási nehézségek miatt egyedül a külföldről érkező vasanyagra, a burkolatokra és a szaniterekre kell a szokottnál tovább várni. Az ingatlanpiacot sokkolta a járvány miatt bevezetett kijárási korlátozás, a kereslet lényegesen csökkent az új lakások iránt. 


Dékán Róbert, a 9700.hu Ingatlaniroda ügyvezetője hozzátette, hogy az érdeklődők száma már az áfa-emelkedés után csökkent az új ingatlanoknál, de a koronavírus-járvány ezt még tovább csökkentette. Most adják át az új projekteket, ott inkább a hitelek elbírálásában van egy kis megtorpanás, mivel a bankok szigorítottak, főleg a külföldi munkavállalók munkáltatói igazolásának elfogadásával kapcsolatban. 


A kevesebb érdeklődő ellenére sem az új, sem a használt lakások ára nem csökkent egyelőre. Az értékesítők szerint a vásárlói kedv visszaesése mögött nem anyagi okok állnak, az érdeklődők feltehetően kivárnak, és későbbre halasztják a vásárlást. Az értékesítések mindenesetre most hosszabb ideig tartanak, a járvány miatt elhúzódó egyeztetések, nehézkesebb ügyintézés miatt. Komolyabb változás látszik viszont az albérlet-piacon. Sok lakás vált üressé a sportolók, mérnökök és más munkavállalók hazautazása miatt.


Heckenast István, a Heckenast Ingatlan Kft. ügyvezetője hangsúlyozta, hogy felszabadultak az albérletek, emiatt van a piacon egy visszaesés, tehát a bérleti díjak mérséklődnek. Nagyjából 15-20 százalék körüli csökkenés tapasztalható, így előfordulhat, hogy aki esetleg nem tudja kiadni a lakását, az még azon is elgondolkodik, hogy eladja.


Az ügyintézés az ingatlanértékesítésben is áthelyeződött az online térbe, az irodák igyekeznek az ügyfelek és a tulajdonosok közötti személyes kontaktust a minimálisra csökkenteni.

Savaria Fórum 29. évfolyam 25. szám - 2020.06.26.
Savaria Fórum 29. évfolyam 25. szám - 2020.06.26.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Hétfői hidegfront: zivatarok, eső itthon - jég, özönvíz Ausztriában
Hétfő kora délután megérkezett Nyugat-Magyarországra a hidegfront, Szombathely környékére zivatart és szélvihart nem, csak áztató esőt hozott - ezzel együtt az országban számos helyen pattantak ki viharok A szomszédos Ausztriában nem minden régió volt ilyen szerencsés, a déli területeken jég is esett. 
Szombathelyi egészségügyben dolgozók kaptak jutalmat
Pénzjutalomban részesítette Szombathely MJV Önkormányzata azon egészségügyi területen dolgozó, a szombathelyi önkormányzat alkalmazásában álló munkatársakat, akik nem részesülhettek a kormány által ígért, az egészségügyi dolgozóknak adott egyszeri juttatásból, olvasható a város honlapján.
Egészségügyi dolgozókat díjaztak a Semmelweis-napi ünnepségen
Az idei évben a Semmelweis-napi díjátadó ünnepséget rendhagyó módon szűkebb körben és fogadás nélkül szervezték meg a Városházán. S bár a Semmelweis-ünnep az egészségügyi dolgozók ünnepe, de ahogy ők fogalmaztak, nemcsak róluk szól. Hanem azokról is, akiknek jelentős szerepük volt abban, hogy fizikai és mentális sérülés nélkül, egészségesen vészelték át az elmúlt járványidőszakot.
Ausztria utazási figyelmeztetést adott ki a Nyugat-Balkán országaira
Ausztria utazási figyelmeztetést adott ki a Nyugat-Balkán hat országára: Szerbiára, Montenegróra, Bosznia-Hercegovinára, Észak-Macedóniára, Albániára és Koszovóra az új típusú koronavírus-járvány miatt - jelentette be Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter szerdán.
Aggasztó tendenciát mutat a járványhelyzet alakulása Ausztriában
Aggasztó tendenciát mutat a koronavírus-járvány alakulása Ausztriában, az utóbbi héten 343 ember fertőződött meg az egészségügyi minisztérium hétfői jelentése szerint.
legfrissebbek
Rác Gábor: „Remélem, ősztől újra taníthatok”
Leminősítés a mesterpedagógusi védésen, felháborodott tiltakozás, békülés, lefokozás, elbocsátás – többször írtunk már a Bartók Béla Zeneiskola körül kialakult helyzetről, ami végül Rác Gábor kálváriájává vált. A hegedűtanár nevét, arcát, szavait vállalva kiállt amellett, hogy erkölcsi nonszensz, amit az igazgató tett, ezért távoznia kell a vezetői székből. Rác Gábort június 15-i hatállyal elbocsátották állásából. Megkérdeztük, hogyan érez most az üggyel kapcsolatban.
Már lehet szavazni az Év Fája verseny döntőseire, egy szombathelyi platán is ringbe szállt
Tíz fa jutott a döntőbe abból a 38-ból, amelyet az ország minden részéről neveztek az idei Év Fája versenybe. A 2020-as év nyertese indulhat a februári európai versenyen – olvasható az Ökotárs Alapítvány honlapján. Az első 10 között egy különleges szombathelyi platán is szerepel.
Átadták Kőszeg felújított piacterét
Átadták szombaton délelőtt Kőszeg város felújított piacterét, amely a "Városmajor környezettudatos rehabilitációja" elnevezésű több mint 443 millió forint értékű projekt részeként a Terület- és településfejlesztési operatív program (Top) keretében uniós, hazai és önkormányzati forrás felhasználásával valósult meg.
Hatalmas esőzés bénította meg Japánt, mindent elmosott a víz
Tucatnyian eltűntek Japán déli részén szombaton a heves esőzések okozta földcsuszamlások és árvizek következtében, sokan a háztetőkön várták a mentőket.
A vasút melletti játék veszélyeire figyelmeztet a MÁV
A vasút melletti, töltéseken, álló szerelvényeken történő játék veszélyeire figyelmeztet a MÁV.